Hevosten hieronta

Hevosten hieronta

Ennen hierontaa:

Ennen hierontaa voi käydä rennolla lenkillä missä hevosesi ei hikoa, mutta lihakset lämpiävät sopivasti. Hevosesi tulee olla hierontaan tultaessa kuiva, ei märkä eikä hikinen. Voit halutessasi tarjota hevosellesi juotavaa ennen hierontaa. Liikunnasta pitää olla kulunut vähintään 1 tuntia ja karvapeitteen olisi hyvä olla kuiva ja kuraton, joten harjaa hevonen ennen hierontaa. 

Hieron hevosen mieluiten käytävällä, joissakin tapauksissa karsinassa. Hierontapaikan tulee olla rauhallinen. Ensimmäiselle kerralle varataan aikaa hieman enemmän, jotta ehdimme käydä läpi hevosesi historiaa, tämän hetken tilanetta ja tarpeita. Tarvittaesssa voidaan yhdessä katsoa hevosesi liikkeitä käynnissä ja ravissa ennen hierontaa. 


Hieronta:

Hierontaa hoitomuotona kannattaa kokeilla erilaisiin vaivoihin. Hevoshieronta on yksi parhaista keinoista pitää hevonen toimintakykyisenä. Säännöllisesti toteutettuna se myös ennaltaehkäisee vaivojen syntymistä. Hevosta kannattaakin siis hieroa jo ennen kuin vaivat ovat syntyneet. Säännöllinen hieronta pitää hevosen kunnossa. Kunnossa olevalle hevoselle riittää yleensä yksi hierontakerta muutaman kuukauden välein, mutta vaivojen jo synnyttyä/pitkittyessä voidaan tarvita useampia hierontakertoja lyhyemmällä hoitovälillä.

Hieronta parantaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, jolloin kudokset ja solut saavat suurempia määriä happea ja ravinteita. Samalla kuona-aineet poistuvat ja kudoksen normaalit toiminnot elpyvät. Lihasten väsyminen vähenee ja suorituskyky paranee. Hieronta vaikuttaa hevoseen kokonaisvaltaisesti (mm. iho, psyyke, sisäelimet). Se vapauttaa mielihyvähormoneja, joilla on kipua lievittävä ja rentouttava vaikutus. Paras hyöty saadaan muutaman hierontakerran jälkeen.

Kaikki nivelet ja luuliitokset ovat enemmän tai vähemmän liikkuvia. Liikkuvuudella on myös suuri merkitys mahdollisille virheasennoille ja loukkaantumisherkkyydelle. Nivelen liikkuvuutta rajoittavat nivelpussi, jänteet ja lihakset. Näiden pitäminen kunnossa parantaa liikkuvuutta. Nivelten mobilisoinnissa saadaan nivelneste liikkumaan, nivelten liikelaajuutta lisättyä ja se auttaa tehokkaasti myös lihasjännitysten purkamisessa.

Hieronta kestää n. 1 tunnin. Voit jäädä sitä seuraamaan taustalle tai tehdä sillä aikaa jotain muuta. Hieronnan jälkeen voimme yhdessä käydä läpi löydökset, saat tarvittaessa kotihoito-ohjeet ja tarpeen mukaan teemme jatkohoitosuunnitelman.


Hieronnan jälkeen:

Hieronnan jälkeen on tärkeää huolehtia hevosen runsaasta nesteytyksestä. Loimi on hyvä pitää päällä, jotta lihakset eivät saa kylmää. Samana päivänä hevosesi on hyvä saada olla rennosti tarhassa tai laitumella kavereiden kanssa, seuraavana päivänä voi käydä leppoisalla lenkillä. Hevonen tarvitsee 1-2 päivän levon hieronnan jälkeen.

Suosittelen ylläpitohierontaa kerran kuukaudessa, jolloin suurempia jumeja ei ehdi syntyä. Jos hevosesi kilpailee, hieronta on hyvä ajoittaa n. viikko ennen kilpailua ja/tai 2-3 päivää kilpailun jälkeen.

Hieronta on yksi osa hevosesi kokonaishyvinvointia ja hoitosuunnitelma tehdään aina yksilöllisesti sen hetken tarpeiden mukaan. Yhdessä teemme kokonaissuunnitelman hierontajakson ajalle käsittäen liikunnan, levon ja ruokinnan yhdessä kehonhuollon kanssa.

Esteitä hieronnalle ovat:

  • kuume
  • tulehdukset
  • infektiot ihossa
  • äskettäin suoritetut leikkaukset
  • suuret lihasrepeämät
  • pahanlaatuiset kasvaimet
  • rokotukset, kortisonipistokset ja muut pistokset - varoaika 14 vrk
  • tiineyden ensimmäinen ja viimeinen kolmannes vain sivelyhierontaa.


Kysy aina hoitavalta eläinlääkäriltä, jos epäröit hevosesi tilannetta ja hieronnan sopivuutta.


Tarttuvat taudit ja hygienia

Hierontakäynnillä käytän aina tallikohtaisia vaatteita.

Kengät puhdistan ja desinfioin tallilta lähtiessä ja tallille tultaessa.

Ilmoitathan välittömästi, jos tallillanne on tarttuvaan tautiin sairastunut hevonen. Siirretään silloin hieronta parempaan ajankohtaan.